“Uimirea este o trăire care, pe cale de meditație, îți dezvăluie un colț din imensitatea și complexitatea Cosmosului […]
Aceasta este uimirea fără de margini pe care mitul caută să ne-o activeze și să ne conducă la acele trăiri superioare ce generează continuu uimiri în ceea ce, în timp, conștiința noastră descoperă mereu, mergând tot mai adânc în cunoașterea tainelor cosmice. […]
Nu este decât o singură cale spre mit: metamorfoza pelerinului pe măsura ascensiunii, când fiecare batere din aripi face să crească zece aripi noi.” – Vasile Lovinescu

Daniel Dorobanțu – Liniștea Cuprinsurilor
https://danieldorobantu.bandcamp.com/album/linistea-cuprinsurilor

comunicat de presă:

“Daniel Dorobanțu aduce Liniștea Cuprinsurilor

un nou album unicat de muzică ambientală

Timișoara, 9 mai. Artistul multimedia Daniel Dorobanțu, fondatorul ansamblului de artă sincretică Thy Veils, lansează un nou album de studio, al doisprezecelea. “Liniștea Cuprinsurilor” a fost înregistrat în cadrul concertului cu același nume, care a marcat 20 de ani de carieră muzicală.

Pe 18 octombrie 2015, Daniel Dorobanțu și invitatul său special – Cristian “Sol Faur” Popescu (chitară, DorDeDuh) – au concertat timp de 8 ore fără oprire, în fața a peste 500 de oameni, adunați în biserica romano-catolică Elisabetin din Timișoara.

Spectacolul “Liniștea Cuprinsurilor” face parte din seria de cine-concerte “de basm” care aduce în modernitate elemente arhaice, de mitologie și folclor românesc prin cele mai actuale tehnici de producție și prezentare audio-vizuală.

Inginerul de sunet Attila Lukinich (studioul DSPro) a translatat apoi cu migală experiența multidimensională captată în concert, într-o lucrare de studio menită să poarte ascultătorul spre aceeași experiență încântătoare de basm. Liniștea Cuprinsurilor este o producție muzicală unicat, fiecare sunet individual fiind tratat separat în scopul obținerii unei expresii complete începând chiar de la acest nivel de detaliu.

Fluid de la un capăt la altul, noul album semnat de Daniel Dorobanțu oferă o oră de muzică imersivă și învăluitoare, emoțională și totodată detașată. O călătorie atemporală între lumi, în deplină siguranță, care duce mereu spre adânc. Cufundat în muzică, ascultătorul trăiește o stare de liniște interioară, de netulburare, de bucurie, ceea ce modifică percepția curgerii timpului, în sensul încetinirii sale.

Pentru Daniel Dorobanțu, mirarea este principală unealtă de cercetare a tainelor Universului. Prin acest album artistul sondează dedesubturi neexplorate și aduce la suprafață poveștile sonore care circulă de când lumea între oameni, prin oameni, deasupra și dedesubt.

De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs 11 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Este considerat unul dintre pionierii muzicii ambientale. A fost nominalizat de The Guardian „printre cei mai buni artişti reprezentanţi ai noilor curente muzicale europene”. Anul acesta este invitat la Festivalul Sziget pentru a concerta, al treilea an consecutiv, împreună cu trupa Thy Veils​.

Durată album: 59’53’’

titlurile:
1. Rouă și Lucirea Nouă
2. Fulgerului Viu
3. Creanga De Aur
4. Cuvântul din Mările-Timp
5. Cu Ochi De Stele
6. În Ape Senine
7. Adie Mirlin

Albumul va fi disponibil la adresa:
http://danieldorobantu.bandcamp.com/album/linistea-cuprinsurilor

Video “Adie Mirlin”:

 

Biografie

De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs 11 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia.

Arta lui este o mărturie a unei viziuni dense despre explorare și căutare în sfera nedefinitului. Îl motivează un interes de lungă durată și o cercetare continuă asupra naturii inspirației însăși și asupra aspectelor contemplative și meditative ale procesului artistic.

Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român și Centrul Ars Electronica din Linz și menționate în The New York Times și The Guardian. Este considerat un pionier al muzicii ambient în România.

În 1995, Daniel Dorobanțu a fondat Thy Veils ca proiect individual de studio.

13 ani mai târziu, Daniel abandonează compoziția în favoarea improvizației și transformă Thy Veils într-un ansamblu de artă sincretică.

Începând cu anul 2008, i se alătură nu mai puțin de 8 artiști și au loc primele apariții publice, în diferite formule de componență. Proiectul rămâne însă o creație integrativă unică. În câțiva ani, Thy Veils devine un nume rezonant pentru stilurile ambient, neoclasic şi world-fusion, atât în contextul artistic românesc dar și internațional. E singura trupă din România invitată la Festivalul Sziget timp de trei ani consecutiv: 2014 – 2016. Concertele Thy Veils sunt spectacole-eveniment, audio-vizuale, imersive.

Tematica Thy Veils gravitează ideatic în jurul introspecţiei, a stărilor contemplative şi extatice, părţi ale unui itinerariu spiritual susţinut de tendinţa expandării propriilor limite.

Proiecțiile de artă video semnate de Daniel Dorobanțu nu doar însoțesc muzica. Sunt parte egală din spectacol. Sau spectacol în sine. Un mediu muzical-vizual feeric, care facilitează transportarea audienței în alte lumi.

În 2010, lucrarea de artă digitală realizată de Daniel Dorobanțu și Michaela Konrad, Memories of Now, a intrat în colecția Muzeului Ars Electronica din Linz, cel mai important centru de expunere a artei electronice din lume. Daniel Dorobanțu este primul și singurul artist român care expune aici.

Tot în 2010, semnează muzica pentru spectacolul de dans contemporan al balerinei Yin Yue (Shanghai, New York), colaborare semnalată elogios în The New York Times.

În 2012, realizează instalația video publică Danube Connection: Story & Glory. E parte dintr-un amplu proiect transnațional derulat de Institutul Cultural Român împreună cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în Viena, Bratislava și Budapesta.

Între proiectele recente ale artistului se numără cine-concertele din “seria de basm”. Elemente arhaice, primordiale, de mitologie și folclor românesc sunt aduse în modernitate prin cele mai actuale tehnici de producție și prezentare audio-vizuală.

Cel mai recent din serie, Liniștea Cuprinsurilor este un basm fără cuvinte, dar al cărui limbaj îl ştim dintotdeauna. Pe 18 octombrie 2015, Daniel Dorobanțu a concertat timp de 8 ore fără oprire, în fața a peste 500 de oameni, adunați în biserica romano-catolică Elisabetin din Timișoara.

În 9 mai 2016, Daniel Dorobanțu va lansa albumul “Liniștea Cuprinsurilor“, înregistrat în cadrul concertului. În studioul DSPro din Timișoara, inginerul de sunet Attila Lukinich a translatat cu migală experiența de sunet multidimensional captată în concert într-o lucrare de studio menită să poarte ascultătorul spre aceleași experiențe de basm.

producții audio

2016 – Daniel Dorobanțu – Liniștea Cuprinsurilor

2015 – Thy Veils – Live in Elisabetin

2014 – Daniel Dorobanțu – Prin Făr’ De Loc În Făr’ De Vreme

2013 – Thy Veils – Lumine

2011 – Daniel Dorobanțu – Cyclon Summers

2010 – Thy Veils – Mountain And Cloud

2008 – Daniel Dorobantu – The Piarist Church

2008 – Daniel Dorobanțu – Knock on the Sky and Listen to the Sound

2003 – Thy Veils – The Diaphanous Depressions

1999 – Thy Veils – Immemorable

1999 – Thy Veils – Against an Oblivion of the Forgotten Abyss

1998 – Thy Veils – Prologue

producții video

2013 – Danube Connection. Story & Glory – Viena, Bratislava, Budapesta, Tulcea

2010 – Memories Of Now – digital artwork – Ars Electronica Centre, Linz, Austria

2010 – live video art pentru Damian Draghici (câștigător Grammy), HotRomania Jazz Festival, Austria

2008 – Thy Veils – Dawn And Furtherance DVD

instalații

2014 – Thy Veils – Grădina De Iarnă – Timișoara

2010 – Memories Of Now – instalație audio-vizuală / sistem performativ – Ars Electronica Center, Linz, Austria

2009 – Future Perfect – instalație generativă de sunet; sculptură de Denisa Curte, Fabrica de Pensule, Cluj Napoca

2009 – Experiment Sintetic G – instalație generativă de sunet; pictură și video-art de Laurian Popa, Teatrul Vechi, Arad

2008 – Spacelove – instalație generativă de sunet multicanal pentru expoziția “Comic Impact Arts” de Michaela Konrad, Muzeul de Artă Timișoara

2007 – Anamorphosis – instalație generativă de sunet pentru instalația video a lui Doru Tulcan din Muzeul de Artă Timișoara

muzică de film

2011 – muzică & sound design pentru La Soluzione Migliore (E Mai Bine Așa), Lezard Films Ltd.

Nominalizat de The Guardian ”printre cei mai buni artişti reprezentanţi ai noilor curente muzicale europene” și “pentru cea mai bună muzică a lunii noiembrie 2010 pe mapamond”. 

Nominalizat la premiul de inovație muzicală K-Explora 2003-2004,

Fundația Română Pentru Design, București.

http://www.dorobantu.com

https://www.facebook.com/danieldorobantuart/

http://www.thyveils.com

http://www.facebook.com/thyveils